Prezentare

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Prezentarea Manastirii Rachitoasa” title_align=”separator_align_center” color=”black”][vc_column_text]               Satul Rachitoasa se afla amplasat in partea de este a judetului Bacau in zona Colinelor Tutovei, pe Valea Zelentinului. Este un sat vechi razasesc, infiintat cu aproape 300 de ani in urma de o familie venita din Bucovina, asa cum este prezentat de G.I. Lahovary, in “Marele dectionar geografic al Romaniei, vol. V”

               Ansamblul Manastirii Rachitoasa se afla in partea de nord-vest a satului Rachitoasa, pe Valea Zelentinului, avand in partea de nor si est dealuri acoperite cu padure. Dupa cum este descrisa intr-un document din 29 Iunie 1794, o scrisoare a voievodului C-tin Sutu, aceasta manastire se afla “intre niste codri pustii”, fiind inconjurata de dealuri impadurite, ceea ce nu s-a schimbat prea mult nici pana astazi.

              Manastirea Rachitoasa a fost zidita intre anii 1667-1697, ctitoria stolnicului Ilie Enache Tifescu si a sotiei sale jupaneasa Teofana, asa cum apare in pisania de pe peretele de sud al bisericii “In zilele lui Ion Antioh Constantin voievod zidita aceasta biserica domnelui Ilie Vel Stolnic cu jupaneasa dumisale Teofana cu hramul Adormirii Maicii Domnului 7206 (1697) oct. 24”
              Biserica cu 3 turle (2 pe pronaus si una pe naos), a fost contruita in stil bizantin, cu ziduri din piatra, iar friza si boltile din caramida. Planul era treflat cu terminatia absidata a pronausului, cu acces printr-un pridvor pe latura de sud.

              Biserica a fost imprejmuita in anul 1704, de ziduri din piatra si caramida, la partea superioara, late de cca. 1.10 m, asa cum a reiesit din sondajele arheologice intreprinse in iulie anul acesta. Inaltimea zidurilor era de 6 m. In fiecare din cele 4 colturi se aflau tunuri de paza.  Alipite zidurilor (cu exceptia magaziei din lemn), se aflau chiliile calugarilor.

              Pe latura de est a incintei se afla clopotnita, cu fundatii si ziduri din piatra si pe zub care se intra in incinta manastirii

              In partea de nord erau chiliile pentru calugeri, iar in partea de sud era staretia
cu beci mare, unde conform traditiei locale, se spune ca ar fi fost inchis pentru o noapte domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Acesta venise sa verifice daca staretul, asa cum auzis, isi extindea mosiile manastirii prin luarea de pamanturi de la razesii locului. Staretul a fost pedepsit mai tarziu prin confiscarea averilor manastirii.

              Dupa cutremului din anul 1739, biserica a fost grav avariata fiind refacuta de egumenul Daniil

              Intre anii 1842-1843, arhimandritul Iacob, a renovat biserica, a facut un anvon si un iconostas. Asezata la incrucisari de drumuri, intre Tecuci, Bacau si Barlad, foarte repede a devenit una din cele mai bogate manastiri din Moldova. Prin Danii si prim cumparaturi, Manastirea Rachitoasa s-a extins cu suprafete mari de pamant si a devenit una din cele mai bogate manastiri din Moldova, inchitate Locurilor Sfinte.

              Manastirea a fost o manastire de calugeri pana in anul 1864, iar dupa anul 1872, chiliile manastirii Rachitoasa au fost transformate in azil pentru batrani, sub conducerea statului.

              Incepand din anul 1984 (cu intrerupere de cativa ani), s-au realizat lucrari de consolidare-restaurare la biserica. Au fost consolidate zidurile, boltile, s-au refacut cele 3 turle, carora li s-au dat zveltete, prin inaltarea streasinei si marirea inaltimii golurilor.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]what is scrypt mining