Restaure

zcash miner[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”RESTAURAREA MANASTIRII” title_align=”separator_align_center” color=”black”][vc_column_text]

Descrierea lucrarilor de constructii si restaurare la Ansamblul Manastirii Rachitoasa

In vederea realizarii proiectului “ RESTAURAREA ANSAMBLULUI MANASTIREA RACHITOASA IN VEDEREA INTRODUCERII IN CIRCUITUL TURISTIC”, finantat prin Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritara 5– Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniu major de interventie 5.1– Reastaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, crearea si modernizarea infrastructurilor conexe, cod SMIS 13154, s-au propus lucrari de interventii pe obiecte astfel:

Lucrari de amenajare a terenului- terasamente;

Utilitati– retea de apa incinta, retea canalizare in incinta

Investitia de baza:

Pavilion 1: Prin lucrarile de constructii-restaurare se urmareste atat redarea imaginii de odinioara cat si extinderea spatiului util pentru realizarea etajului.

La parter vor fi amenajate spatii pentru un cabinet medical, una din functiil;e istorice ale manastirii. Tot aici ar putea fi amenajat un birou administrativ si un spatiu pentru centrala termica. La etaj sunt camere, fiecare cu baie proprie.

 

– Pavilion 2 si Paraclis: Deoarece acest pavilion a fost realizat inestetic in anul 1960, a fost propus spre defacere si refacere in pozitia initiala. Coltul din partea de nord-est al incintei va fi inchis in unghi drept, format din doua parti de cladire, iar la colt va fi refacut turnul de nord-est.

Aici vom regasi, in partea de est, spatiu pentru sufragerie, bucatarie, o sala de mese mai mica, spatiu tehnic, in partea de nord a parterului, paraclisul, iar la etaj sunt spatii de cazare dotate cu grupuri sanitare.

Accesul se face printr-un pridvor deschis cu arce generoase specific manastirilor moldovenesti.

 

Pavilion 3: Este cladirea veche, amplasata in partea de nord a incintei, construita la inceputul sec.al XVIII-lea. A suferit interventii in timp, adaugandu-se o cladire parazitara si un spatiu de depozitare insa aceasta cladire este neconforma si inestetica, astfel incat a fost propusa spre dezafectare. Compartimentarea initiala s-a mentinut in proiect si s-a propus amenajarea unui spatiu multifunctional, spatiu de expozitie, biblioteca, spatiu de intrunire, receptie. La etaj sunt amplasate camere( chilii) pentru maici.

 

Pavilion 4 sau cladirea vechii staretii este realizata pe doua nivele( partial beci si parter). Beciul prezinta bolti cilindrice din zidarie de caramida, compartimentarea se face prin pereti de zidarie cu acces prin deschideri generoase, accesul se face printr- un portal de lemn, pe trepte de piatra.

Prin lucrari s-a urmarit readucerea la o imagine cat mai apropiata a ceea ce a fost odonioara vechea staretie si in acelasi timp s-a urmarit reintegrarea in spatiul manastiresc si s-au propus lucrari de realizare a unui pridvor deschis, de lemn, cu stalpi si decoratii, terasa si bolta peste intrarea in beci, pa parter vor fi amenajate Sali pentru expozitie, sala de intrunire si diverse spatii.

 

Pavilion 5 este casuta de lemn cu beci. Aceasta constructie pastreaza cel mai bine elementele initiale, deoarece asupra acesteia nu este un caz deosebit a se interveni. S- a degradat datotita timpului si neglijentei celor din jur insa s-au pastrat detaliile:  ancadramentul usii, grinzile si stalpii din lemn, boltile( in partea de est bolta este prabusita).

Sunt propuse urmatoarele lucrari: refacerea boltii, desfacerea elementelor deteriorate si refacerea lor, hidraizolatii si termoizolatii, refacerea treptelor( din piatra), recompartimentarea parterului( bucatarie), tratarea lemnului vechi.

 

Turnuri si zid incinta: Zidul ce inconjoara incinta a fost realizat in jurul anilor 1704 si a fost ridicat pentru a proteja bunurile manastirii. Era din piatra si caramida dupa cum se pot vedea ruinele. La colturi zidul avea turnuri cilindrice, cu acoperis si coif aplatizat. Prin proiect se urmareste refacerea traseului zidului de incinta, completarea acestor ziduri cu piatra si caramida asemanatoare cu cele existente in fragmentele de ruine.

 

Biserica: Biserica este cel mai vechi obiectiv din cadrul ansamblului manastirii si a fost construita intre anii 1667-1697. Aceasta prezenta serioase degradari si de aceea s-au impus de urgenta lucrari de izolatii si drenare, de asemenea pardoselile vor fi hidroizolate. S- a propus introducerea instalatiilor termice in biserica.

Sunt necesare lucrari de restaurare si reintegrare a picturii murale interioare.

 

Clopotnita a fost realizata in anul 1703, o data cu zidurile de incinta si cu biserica. Pentru a i se reface imaginea de odinioara, clopotnita refacuta are trei nivele, avand cornise profilate liniar, iar la ultima cornisa profilul liniar urmareste desenul ondulat al acoperisului, de influenta baroca, cu pilastrii la colturi. Ferestrele de pe cele 4 laturi se termina in arc. Zidaria este din caramida, pardoselile sunt dn lemn iar la primul nivel sunt din piatra.

 

– Amenajare lucrari incinta;

– Retea apa in incinta( utilaje si echipamente cu montaj)

.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]